We gaan terug open op zaterdag 9 maart 2024

Over ons

S

Missie

Papegaaien zijn in feite nog steeds "wilde" dieren, die wij in huis in een kooi willen houden. Hierdoor komt de eigenaar voor heel wat uitdagingen te staan : - wat houdt het in om een niet-gedomesticeerd dier in huis te hebben, - wat hebben zij nodig om gedragsproblemen te voorkomen / op te lossen, - wat kunnen wij ze bieden om ze hun natuurlijk gedrag te laten vertonen,

Op dat vlak is nog veel onwetendheid. Daarom probeer ik door middel van cursussen, lezingen, workshops ... papegaaien-eigenaars de nodige handvaten aan te reiken om aan al deze noden te voldoen. Zo kunnen ze hun dieren in de best mogelijke omstandigheden houden / verzorgen : - wat is goede huisvesting, - wat is gezonde voeding - hoe de papegaai ook mentaal gezond houden



Mijn naam is Nathalie Lycke en samen met mijn team draag ik zorg voor deze geweldige dieren.

Wie ben ik?

De liefde voor papegaaien heb ik al van kinds af : mijn vader kweekte zelf ook grote parkieten en papegaaien. Ik train en werk al meerdere jaren met papegaaien en ondervind dat ik van nature heel goed met deze dieren kan omgaan. Daarom heb ik besloten om mij zo veel mogelijk te verdiepen in en kennis te verwerven over het gedrag van papegaaien en parkiet-achtigen. Ik heb al verschillende cursussen en seminaries gevolgd over gedragsproblemen van papegaaien en dit zowel in binnen- als in het buitenland.

Sedert enkele jaren wordt ik regelmatig bevraagd door de dienst Cites, alsook door de inspectiediensten dierenwelzijn en vele politie-diensten om bijstand te verlenen om bijvoorbeeld papegaaien te determineren. In 2019 werd ik aangesteld door de dienst Cites als deskundige voor papegaai-achtigen, aanstelling bekrachtigd bij Ministerieel Besluit van 9 maart 2021.

Ook ben ik sedert 2012 een erkende papegaaien – gedragstherapeute. Wanneer mensen problemen hebben met bepaald gedrag van hun papegaai, kan ik hen vaak helpen om dit ongewenste gedrag om te buigen naar een meer "gewenst" gedrag.

Ook geef ik les en informatie over alle papegaaiensoorten.

Over ons

Ontstaan

Sedert 2012 zijn we erkend als papegaaienasiel en papegaaienopvang, eerst in Blankenberge en later in Oedelem.

Onze passie begon toen wij Jacko, een ernstig geplukte pennant rosella, kregen. Deze vogel was jaren de mascotte in een restaurant waar alle klanten hem frietjes met mayonaise toestopten. Door deze ongezonde en eenzijdige voeding was Jacko nagenoeg al zijn veren kwijtgeraakt. Op dat moment hadden wij enkel een kanarie-volière. We besloten een stuk aan te bouwen en te voorzien van steviger gaas en na enkele dagen werd dit de nieuwe woonst van Jacko. Dank zij een zeer gezonde voeding, veel bewegingsvrijheid, de nodige liefde en aandacht kwam Jacko terug mooi in de veren te zitten. Hij genoot dan ook van zijn laatste levensjaren tot hij op 21-jarige leeftijd is gestorven.

Dit was echter de aanzet : er werden enkele nieuwe volières bijgebouwd die al snel bevolkt werden door rosé kaketoes, edelpapegaaien, groenvleugel ara's, geelvleugel ara's ... Eenmaal dit meer bekend raakte, kwamen meer en meer mensen aankloppen die hun papegaai om een of andere reden wilden afstaan. Om alles reglementair te houden, werd een aanvraag ingediend bij de overheid om een papegaaien-asiel op te starten. In 2012 werd de erkenning verkregen voor Blankenberge. Het aantal vogels dat werd binnengebracht, steeg echter zo snel dat wij onvoldoende voorzieningen hadden om deze aantallen op een goede manier op te vangen. Daarom werd uitgekeken naar een nieuwe locatie, die wij in 2014 vonden in Oedelem : een oud tuinbouwbedrijf met 2000 m2 serres. Na de verhuis naar Oedelem werd een nieuwe erkenning verkregen voor een papegaaien-opvang in 2015.

Op hetzelfde ogenblik werd ook onze VZW opgericht, waardoor het mogelijk werd met vrijwilligers te werken. Het is dank zij al deze vrijwilligers dat de opvang een groot succes is geworden : zij staan immers in voor het dagelijks onderhoud van de kooien en volières, voor de verzorging van onze vogels, voor het begeleiden van bezoekers, voor het bijbouwen van quarantaine-ruimtes, een nieuwe keuken, ....

Uiteraard zijn we ook onze meters, peters, leden, adoptanten en sponsors dankbaar. Zij zorgen immers vanaf dag één voor de broodnodige centen om de opvang draaiende te kunnen houden. Mede dank zij hen kunnen wij in al het nodige voorzien om onze papegaaien zo goed als mogelijk op te vangen en te verzorgen.

We hebben ondertussen al heel wat papegaaien en parkieten opgevangen ( op 1 januari 2023 een totaal van 2000 papegaaien) Heel wat van hen, hebben we een nieuwe thuis kunnen bezorgen.

Papegaaien die niet meer herplaatst kunnen worden ingevolge ernstige kwalen of gedragsproblemen blijven bij ons en worden ondergebracht in onze dierentuin, waarvoor een afzonderlijke vergunning werd aangevraagd en bekomen in 2015. Zo hebben we momenteel een 150- tal vogels die bij ons een vaste thuis hebben.

Wat begon als een kleine hobby, is over de jaren heen uitgegroeid tot een ware passie.

Hoe het begon